Aliments tòxics per als gossos i gats

ALIMENTS QUE PODEN SER TÒXICS PER ALS GOSSOS I GATS

Cal tenir en compte que alguns dels aliments que acostumem a menjar els humans poden ser perjudicials per a la salut de les mascotes.

N’anomenaré alguns que més habitualment podem tenir a casa:

 • La xocolata: És tòxica per a les mascotes i es deu a una substància que conté, la teobromina. A diferència de nosaltres, els gossos i els gats no la poden metabolitzar correctament i els pot provocar trastorns digestius com vòmits i descomposició, nerviosisme, alteracions cardíaques, convulsions i fins i tot la mort. A questa substància és present al cacau; per tant, com més pura és la xocolata més tòxica és per a ells. El cafè i el te també contenen unes substàncies que poden provocar els mateixos efectes nocius que la teobromina.
 • El xilitol: S’utilitza a la indústria alimentària com a edulcorant. Aquesta substància es troba en moltes llaminadures i pot provocar una hipoglucèmia greu i lesions hepàtiques als animals.
 • Les panses, el raïm i les groselles: Són tòxics per als ronyons i els poden desencadenar una insuficiència renal aguda.
 • Els pinyols de fruites com les cireres, els albercocs i les pomes: Contenen cianur, que pot provocar problemes respiratoris mortals, i pel mateix motiu també els resulta tòxic el consum de nous i ametlles verdes.
 • Els fruits secs: Contenen olis i greixos que els òrgans dels gats i gossos no són capaços de metabolitzar i els pot provocar pancreatitis.
 • La ceba, els calçots, els alls i els porros: Tant crus com cuits contenen propil-disulfit, que els provoca hemòlisi; és a dir, la destrucció dels glòbuls vermells de la sang i es desenvolupa una anèmia hemolítica.
 • L’alvocat: Conté persina, una substància fungicida tòxica per als gossos, gats, cavalls i algunes aus. La persina es troba tant al fruit com a la llavor i a les fulles de l’alvocat. Els provoca problemes cardíacs i pulmonars i, a més a més, l’alt contingut en greixos pot provocar alteracions digestives i pancreàtiques.
 • Les nous de macadàmia: L’alt contingut en fòsfor pot afectar el sistema nerviós i muscular. Els pot provocar debilitat i rigidesa a les potes.
 • El peix cru: Pot provocar un dèficit de tiamina o vitamina B1 i, com a conseqüència, pèrdua de gana i convulsions. A part d’això, pot contenir el paràsit anisakis, que podem inactivar en congelar o cuinar el peix.
 • Els bolets: Poden provocar alteracions digestives greus, a part dels bolets verinosos, les toxines dels quals poden provocar una fallida multiorgànica en poques hores.
 • Patates i tomàquets: Ni cuits ni crus, ja que els oxalats que contenen poden afectar el sistema digestiu i el tracte urinari dels animals. A part d’això, si són verds, contenen solanina, un alcaloide tòxic per als gats i gossos.
 • Embotits i aliments processats: Porten molts additius, colorants i conservants artificials i, d’altra banda, poden afectar el pàncrees, ja que són molt greixosos.

Cal tenir en compte també la toxicitat per a ells de molts dels medicaments que prenem les persones, com ara l’ibuprofè i el paracetamol, que poden provocar problemes digestius i llagues d’estómac.

El pes de l’animal i la quantitat ingerida influencia en el grau d’intoxicació. Per tant, es recomana evitar que les mascotes tinguin accés a aquest tipus d’aliments.

Eva Caball Torruella

VETEVA

A %d blogueros les gusta esto:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close