El Tron de l’Espasa (658 m)

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

El Tron de l’Espasa

[CAT]

Arribem a Collbató i pugem fins al pàrquing de les coves del Salnitre. Hi ha una àrea de lleure i hi podem aparcar sense problemes. Hi trobem un cartell informatiu de les coves i just davant hi ha un pal indicador amb les marques del GR 5, 6 i 172.

La llegenda per explicar l’origen del nom Catalunya diu que Otger Cataló, l’anomenat Pare de la Pàtria, hauria conquerit Catalunya als sarraïns amb l’ajuda dels Nou Barons de la Fama. Era un senyor feudal que vivia a la muntanya de Montserrat. Un dia va sortir de caça amb el seu gos i es va trobar amb un senglar que fugia. Com que no va tenir temps d’agafar la llança, va provar de matar-lo amb l’espasa, però no va tocar l’animal i, de l’impacte, l’espasa es va clavar en una roca. Otger no va poder extreure l’espasa de la roca al moment, de fet va trigar sis dies en aconseguir-ho, entre Dijous Llarder i Dimecres de Cendra. Durant aquests dies va prohibir la caça al seu territori. Aquest turó recorda la llegenda i el punt on va succeir.

Després de conèixer aquesta llegenda hi ha ganes de pujar-hi i provar de treure l’espasa de la roca. Bé, doncs així ho fem. He fet amb l’amo moltes rutes per Montserrat, però aquesta és diferent; és un recorregut fàcil, tot i que ja comença amb uns graons. Seguim des del principi les marques vermelles i blanques del GR 5, 6 i 172 direcció al monestir de Montserrat. El camí voreja les parets imponents de Montserrat i guanyem altura sense adonar-nos-en.

Quan fem una ascensió ràpida a Sant Jeroni sempre trobem una marabunta que hi puja fent senderisme o no, però aquesta vegada ens sorprèn ser a Montserrat i no creuar-nos amb gaire gent —una família i dues parelles que ens han deixat passar perquè anàvem corrents. Al quilòmetre 3,2 arribem al collet on ens hem de desviar. Ens hem de fixar amb la fita que ens indica el Tron de l’Espasa. Es nota que no és una part de Montserrat gaire coneguda, perquè el corriol que puja fins a l’espasa és molt estret de tants arbustos que hi ha. Just al final hi ha una roca amb un cable per ajudar-nos a pujar-hi, però ni jo ni l’amo l’hem necessitat. Crec que no hi fa falta. Hem aconseguit l’objectiu, però he de dir que l’amo no és digne de tenir l’espasa perquè no ha aconseguit treure-la. Jo ni ho he provat; per què voldria un gos una espasa?

Per tornar, desfem el camí. Com que feia baixada l’hem fet en un tres i no res. Ha estat un bon entrenament, però crec que hi tornarem per fer la Santa Cova, que hem fet des de Monistrol però no des de Collbató. Simplement, s’ha de seguir pel GR que hem deixat per pujar al Tron de l’Espasa.

Fitxa tècnica


Punt inici/final Collbató (pàrquing coves del Salnitre)
Distància 7,01 km
Desnivell positiu 368 m
Senyalització El camí no té pèrdua. Seguim les indicacions del GR 5, 6 i 172 que va cap al monestir de Montserrat.
Dificultat Fàcil
Aigua No
Tipus de terreny Sender i terreny pedregós
Eruga del pi No
Època de l’any Tot l’any
Recomanacions En aquesta ruta no trobem cap punt amb aigua. Cal portar molta aigua, sobretot si fa calor.

Perfil

Captura de pantalla 2018-06-12 a las 17.41.13

[ESP]

El Tron de l’Espasa

Llegamos a Collbató y subimos hasta el parking de las cuevas del Salnitre. Hay un área de ocio y podemos aparcar sin problemas. Encontramos un cartel informativo de las cuevas y justo delante, un poste informativo con las marcas del GR 5, 6 y 172.

La leyenda para explicar el origen del nombre Cataluña dice que Otger Cataló, nombrado Padre de la Patria, conquistó Cataluña a los sarracenos con la ayuda de los Nueve Barones de la Fama. Era un señor feudal que vivía en la montaña de Montserrat. Un día salió de caza con su perro y se encontró con un jabalí que huía. Como no tuvo tiempo de coger la lanza, intentó matarlo con la espada, pero no tocó al animal y, del impacto, la espada se clavó en una roca. Otger no pudo extraer la espada de la roca al momento, de hecho tardó seis días, entre Jueves Lardero y Miércoles de Ceniza. Durante estos días prohibió la caza en su territorio. Esta colina recuerda la leyenda y el punto donde sucedió.

Después de conocer esta leyenda dan ganas de subir y probar de sacar la espada de la roca. Bien, pues allá vamos. He hecho con mi dueño muchas rutas por Montserrat, pero esta es diferente; es un recorrido fácil a pesar de que ya empieza con unos escalones. Seguimos desde el principio las marcas rojas y blancas del GR 5, 6 y 172 dirección al monasterio de Montserrat. El camino bordea las paredes imponentes de Montserrat y sin darnos cuenta ganamos altura.

Cuando hacemos alguna ascensión rápida a Sant Jeroni nos encontramos una marabunta que sube haciendo senderismo o no, pero esta vez nos sorprende estar en Montserrat y que no nos crucemos con mucha gente —una familia y dos parejas que nos han dejado pasar porque íbamos corriendo—. En el quilómetro 3,2 llegamos a la colina donde nos desviamos fijándonos en el hito que nos lleva hacia el Tron de l’Espasa. Se nota que no es una parte de Montserrat muy conocida porque el sendero que sube hasta la espada es muy estrecho de tantos arbustos que hay. Justo al final hay una roca con un cable para ayudarnos a subir, pero ni yo ni mi dueño lo hemos necesitado. Creo que no hace falta. Hemos conseguido el objetivo pero tengo que decir que mi dueño no es digno de tener la espada porque no ha conseguido sacarla. Yo ni lo he intentado, ¿por qué querría un perro una espada?

Para volver, deshacemos el camino. Como es todo bajada lo hemos recorrido en un abrir y cerrar de ojos. Ha sido un buen entrenamiento, pero creo que volveremos para hacer la Santa Cueva. La hemos hecho desde Monistrol pero no desde Collbató. Simplemente, debemos seguir el GR que hemos dejado para subir al Tron de l’Espasa.

Ficha técnica


Punto inicio/final Collbató (Parking cuevas del Salnitre)
Distancia 7,01 km
Desnivel positivo 368 m
Señalización El camino no tiene pérdida. Seguimos las marcas del GR 5, 6 y 172 que van hacia el monasterio de Montserrat.
Dificultad Fácil
Agua No
Tipo de terreno Sendero y terreno pedregoso
Oruga del pino No
Época del año Todo el año
Recomendaciones En esta ruta no hay zonas con agua por lo que hay que llevar mucha agua, sobre todo si hace calor.

Perfil

Captura de pantalla 2018-06-12 a las 17.41.13

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close